luni, 29 ianuarie 2018

Cu rulota în vacanţă


Eu la cort și la rulotă - nu, mulțumesc! am spus ani de zile, ca și cum nu aș fi stat niciodată la cort pe pajiștea de la Padina, când eram studentă. Sau ca și cum aș putea uita vreodată primul 1 mai din studenție, tot cu cortul.
 
Mda, frumos, romantic dar friiiiggh!!!! Urăsc frigul din toată inima, așa că eu nu (mai) stau la cort! am decis cu hotărâre.
Atunci hai la rulotă! mi se șoptea în cască.

Rulota e mică și scumpă. Ce să faci cu rulota, unde gătești, cum dormi în spațiul ăla așa de mic? mă întrebam eu, care văzusem rulote doar de afară. Și unde faci...duș??? Cum te..."relaxezi" pe tron? CUM si UNDE verși WC-ul? Mie treaba asta îmi cam pute! Nu, mulțumesc! De aia trăim în secolul 21, să profităm de el și de hotelurile și pensiunile și bookingurile și airbnburile lui, cu veceu în casă, cu apă curentă! o țineam eu pe a mea.


Și apoi a apărut EA! Era frumoasă, luminoasă, curată și spațioasă si bine dotată unde trebuie! A fost simpatie la prima vedere. Am zis că hai, tot mă simt eu așa, o nouă femeie 😉, hai să văd cum se adaptează o femeie nouă în rulotă! O testăm o vară și dacă nu și nu, o dăm mai departe.

Începusem să prind drag de ea încă de când am început să o gătesc și să o primenesc de plecare în tabăra de homeschooling. Dar mă gândeam că o fi emoția lucrului nou din viaţa noastră și nebunia sub semnul căreia acceptasem să o cumpărăm.

Vedere spre dormitorul nostru

In dreapta - dormitorul fetelor. In stanga - usa de la baie

În sfârșit, aranjată și dichisită și plimbată vreo câteva sute de kilometri, dintre care o parte pe Valea Oltului, am campat-o la locul cu pricina, la munte.


După prima noapte, am continuat să-mi reneg sentimentele și am zis că poate mă bucur eu că nu dorm la cort și prin comparație, normal că în rulotă e mai bine.
A doua zi, mi se părea incredibil de ușor cât de repede găsesc lucrurile prin ea fără să simt nevoia totuși de mai mult spațiu. Ce ușor mergea plita și ce repede îmi fierbea apa sau laptele! Ce bucurie când am montat și cortul atașat la rulotă și ne-am organizat mica noastră "verandă" unde aveam să ne relaxăm seara, la un pahar de vorbă, cu prietenii!

Bucataria

A doua, a treia seară, continuam să fiu mulțumită de condiții și bucuroasă că avem rulotă.

A urmat un weekend ploios și rece. Fetele tare s-au bucurat: puteau refuza în continuare să iasă din rulotă, acum și cu motiv! Stăteau toată ziua și colorau, își spuneau povești, citeau din cărțile aduse cu noi, Emma o punea seara pe Iris la culcare în patul lor unde au dormit fericite, fără să ceară vreodată prezența unuia dintre noi. Acesta a fost şi punctul de plecare pentru a prinde avânt să doarmă fără noi.

Dormitorul extins :)

Pe lângă copiii noștri, mai veneau alți 3-4 copii dornici să stea și să vadă și ei cum e în rulotă. În momentele astea trebuie să recunosc că nu rămâneam mereu zen și i-am invitat adesea pe toți afară, la iarbă verde, aer de munte și socializare. Plecau supărați, fetele mele declarându-mă cea mai rea mama în timp ce părăseau rulota.
Oh, well↘

My feelings exactly

Având o sursă de curent electric, rulota era conectată la priză de unde curentul se ducea mai departe să ajute frigiderul să funcţioneze şi telefoanele şi laptopul să se încarce. Avem şi un panou solar pe care l-am folosit doar pentru pompa de apă şi pentru luminile din rulotă şi din exterior (vezi mai jos detaliile tehnice amănunţite). Deci atmosfera era veselă și plină de voie-bună iar eu mă îndrăgosteam din ce în ce mai tare de rulotă.


Și totuși, ce faci când te…trec nevoile? Păi, rulota e dotată cu o micuţă cămăruţă pe post de baie, unde avem o chiuvetă de plastic rabatabilă şi un WC care are două părţi: “tronul” şi baza pe care stă el, care este de fapt bazinul de acumulare al “resturilor alimentare”, ca să fiu poetică. “Tronul” este separate de bazin printr-o trapă care se deschide şi se închide manual, prin glisare, imediat după ce resturile au ajuns în bazin iar bazinul este detaşabil, astfel încât conţinutul lui să poată fi deversat la un WC. Mă rog, sună complicat dar se simplifică mult treaba 😊când realizezi că nu trebuie să mergi în boscheţi la 2 noaptea, să faci un pipi.

Daaar a venit şi ziua în care s-a umplut WC-ul! Toate scenariile horror mi-au dispărut din minte când mi-a spus Florin că, datorită soluţiei de dizolvare a deşeurilor, Aqua Kem Blue, pe care a pus-o in vas, tot ce a deversat a fost un lichid albastru cu miros de odorizant de mașină iar vasul s-a curățat foarte ușor cu jetul de apă de la un furtun. De aceea nici nu au fost probleme cu niciun fel de miros dinspre zona băii, nici măcar pe caniculă!

Să revenim la chiuvetă, care are deasupra ei o oglindă dar nu despre asta voiam să spun, ci despre bateria ei, care se poate scoate din suport şi se poate tranforma în duş. Apa pentru duş se poate încălzi cu ajutorul boilerului conectat la butelia de gaze dar noi lăsam apa toată ziua în soare şi când o băgam în instalaţie, aveam apă caldă la 35-37 de grade, aş zice eu.

Biroul de pe plajă

Şcoala de pe plajă

Să trecem acum la detaliile foarte tehnice, oferite de al meu soţ. 

Avem aşa:

1. Varianta în camping (cu sursă de curent):


- folosim curentul de la priză pentru frigider şi pentru laptop-uri. Folosim panoul solar pentru pompa de apă, becuri, telefoane (avem un încărcător pentru maşină pe care l-am folosit)

- apa este la îndemână, aşa că nu ne limităm şi folosim 60-70 de litri pe zi - care se scurg într-un recipient (care are aproximativ 50-60 de litri, dar şi roţi) pe care apoi îl ducem şi îl golim la canalizare (apă gri - adică apa de la duş şi chiuveta de la bucătărie, nu de la toaletă)



2. Varianta "în sălbăticie" (adică pe plaja din Bulgaria, fără sursă de curent şi de apă potabilă): 


- curentul ne este asigurat de un panou electric no-name care furnizează maxim 80 de W (vara avem cam 14 ore de soare puternic - aşa că produce cam 1Kw/zi). Acest curent (atunci când nu este folosit direct de telefoane/invertor pentru laptop sau altele) se duce şi se stochează într-o baterie specială pentru panouri electrice (baterie fără întreţinere, cu gel) care are 100 Ah (adică în mod ideal putem stoca aproximativ maxim 1Kw).


- becurile din rulotă sunt led si consuma foarte puţin - nu sunt o problemă.


- pompa pentru apă este tot pe 12v (merge tot de la panoul solar/baterie direct) - şi nu am simţit că descarcă prea mult din baterie (nu am ajuns în situaţia să ni se termine curentul din baterie noaptea decât cu o singură excepţie, când ziua au lucrat două laptop-uri toată ziua, plus vreo 4 telefoane care s-au încărcat şi am făcut şi humus şi supă cremă în aceeaşi zi - pe scurt... am folosit foarte mult curent).


- frigiderul atunci când suntem "în sălbăticie" îl folosim pe gaz din butelie.Nu vă speriaţi!!! Noi am umplut butelia şi s-a terminat după 2 săptămâni de gătit zilnic, fără frigider (în camping) şi încă 2 săptămâni de gătit şi frigider (off-camping).


- apa am obţinut-o de la o fântână despre care nu eram foarte siguri că ar fi potabilă, aşa că am folosit-o doar la spălat. Am consumat mai puţin decât atunci când era la îndemână - cam 40 de litri/zi.


Avem şi posibilitatea de a încălzi rulota cu o aerotermă care funcţionează cu gaz din butelie, dar la noi nu a fost cazul (am folosit-o doar vara).


Butelia pe care am folosit-o noi a fost schimbată la o staţie normală de butelii - adică avea în interior butan. Ulterior am aflat că ar exista şi varianta cu propan (pe afară este folosită de toţi cei care au rulote, dar în România este doar pentru uz industrial - aşa că este mai greu de găsit). Avantajul la butelia cu propan este că o umpli la începutul sezonului şi te ţine până când se termină - are o putere calorică mult mai mare (chiar dacă butelia costă mai mult), în plus debitul nu diferă în funcţie de temperatură.



Așadar, acum că am lămurit toate aspectele tehnice, vă reamintesc că noi avem o rulotă "bătrână", din '91 și că probabil rulotele mai tinere sunt mai bine dotate, mai bine izolate și parfumate :)) Nu mai zic de autorulote, la care am cam început să visăm…

Până vara trecută, nu mi-aş fi imaginat ce bine mă voi simţi în vacanţă într-o o rulotă în jurul căreia am adunat multe amintiri minunate iar acum deja am început să ne facem planul cum să facem să o scoatem la plimbare cât mai repede anul ăsta!

Sper să vă fie de folos povestea noastră, să vă lămurească, într-o anumită măsură, temerile și pretențiile legate de cazarea în locuri "neconvenționale" și mai ales sper să vă inspire să explorați!😊

Iar dacă nu vă inspiră rulota, poate vă voi povesti despre maşina noastră electrică.😉

4 comentarii:

  1. vaaai, ce frumos! Eu de cand am descoperit vacanta la cort, am inceput sa fiu si fan rulota, dar cred ca mai avem putin pana la achizitie. Unde o tineti, apropos? Ca pentru noi si asta e o problema

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Pai asta sa fie un pas spre rulota! :)
      Noi tine rulota in curtea matusii lui Florin dar am vazut rulote parcate si sub podul de la Ikea-Decathlon :))
      Deci daca aveti pe cineva care va poate gazdui rulota in curtea lor, ar fi perfect.

      Ștergere
  2. Uau ce viata!Super fain povestesti Andreea!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.